• м. Київ, б-р. Кольцова, 14Л
    Режим роботи Пн-Пт: з 10:00 до 18:00
    Нед: з 11:00 до 17:00

Правильне висвітлення кафе й ресторанів: важливий інструмент впливає на потік клієнтів

Висвітлення – важливий елемент будь-якого інтер'єру. Якщо для житла можна обмежитися декоративним світлом, то для комерційних установ, наприклад, ресторанів і кафи висвітлення повинне бути ефффектівность і при цьому якісним. Правильно організований світло в залах – це важливий інструмент, який здатний залучити великий потік клієнтів.

Види висвітлення для кафе

За допомогою природнього й штучного висвітлення можна зробити зал кафе або ресторану світліше, зонувати його, впливати на настрій відвідувача, стимулювати апетит. Крім цього світло здатне підкреслити інтер'єр, привернути увагу до значимих зон, що особливо важливо з комерційної точки зору. При проектуванні світла в кафі й ресторанах потрібно гармонійно використовувати наступні види висвітлення:

  • Фоновий верхній. Створює загальне тло, як правило, таке світло роблять приглушеним для комфорту клієнтів.
  • Функціональний. Необхідний для безпечного пересування по закладу. Робоче яскраве підсвічування використовується на касі й кухні.
  • Акцентне світло. Застосовується для висвітлення окремих елементів залу ресторану, наприклад, столиків, барною стійки, деяких елементів декору.

Тонкощі підсвічування ресторанів і кафе

Ресторани, кафе, а також фуд-корти часто працюють до ночі, тому без штучного висвітлення зовсім не обійтися. Щоб підсвічування виконувало завдання, перераховані вище, потрібно враховувати нюанси вибору й розміщення освітлювальних приладів:

  • М'який розсіяний світло. Лампочки не повинні зліпити відвідувачів, тому краще використовувати світильники із плафонами, абажурами або втоплену в стіну підсвічування.
  • Висвітлення над кожним столиком. Джерело світла допоможе краще розглянути меню й блюда на столі, у цьому випадку відмінно спрацюють світильники стельові.
  • Розслабляючий, не напружує світло. За допомогою світильників потрібно зонувати простір, зробити більш м'яке світло в лаунж-зонах, а яскраве підсвічування залишити для холу й коридорів.
  • Дизайн світильників. Його краще підбирати відповідно до інтер'єру, щоб вони не вибивалися із загальної картини. Для акцентного світла відмінним вибором стануть дизайнерські світильники або зроблені своїми руками.
  • Діммірованіе. Це поняття має на увазі керування яскравістю світла. Дана функція досить корисна для комерційних закладів, вона дозволяє коректувати освітленість залу в різний час доби за допомогою спеціальних пристроїв-диммеров.

Різновиди світильників для ресторану

На сьогоднішній день існує безліч моделей світильників, які використовуються для оформлення кафе й ресторанів. При проектуванні висвітлення потрібно враховувати розмір приміщення, дизайн інтер'єру, призначення освітлювальних приладів. У ресторанах і кафе застосовуються такі різновиди світильників:

  • на підвісах: люстри, окремі лампи, світильники в абажурах і плафонах;
  • вбудовані: настінні й стельові;
  • крапкові: споти, даунлайти;
  • трекові конструкції;
  • світлодіодні стрічки.

При оформленні невеликих барів часто обходяться без верхнього світла. У цих закладах вдало застосовують комбінації з настільних ламп, бра, різних вбудовуються світильників. У приміщенні кафе світло повинен бути більш яскравим, особливо якщо воно розраховане на працівників офісів, які перебувають по сусідству, а також родин з дітьми. Для ресторанів, які днем ухвалюють людей на бізнес-ланчі, а у вечірній час стають місцем для побачень і відпочинку, краще передбачити дві різні схеми висвітлення.

Останні відгуки