• м. Київ, б-р. Кольцова, 14Л
    Режим роботи Пн-Пт: з 10:00 до 18:00
    Нед: з 11:00 до 17:00

Які типи світла існують і як колір світла впливає на інтер'єр

Важливу роль у реалізації будь-якого інтер'єру відіграє висвітлення. З його допомогою можна зонувати кімнату, візуально розширити її або просто наповнити приміщення теплом і затишком. У сучасних дизайнах інтер'єрів світло використовується як доповнення до певного стилю. Так, наприклад, тепле висвітлення застосовується для класичного оформлення, хай тек і модерн відмінно виглядає в холодному світлі.

Який буває світло

У світла, як у фізичного явища безліч характеристик/параметрів, серед них, яскравість, інтенсивність, ступінь розсіюючи, колір. Усі перераховані характеристики прямо впливають на світло, викривлення/переломлення, передачу кольору. Цими прийманнями часто користуються у своїх роботах дизайнери для створення унікальних інтер'єрів.

Мабуть, найважливіша характеристика світла – це саме колір. Існує безліч різних відтінків. Приміром, у лампочці накалювання немає променів фіолетового й синього спектра, через що деякі предмети під її світлом сприймаються оком людини інакше. Виділяють два основні види джерел висвітлення по кольору:

  • теплі;
  • холодні.

Обоє виду успішно використовуються для створення різних інтер'єрів. Розуміння того, як світло й кольоровість може впливати на приміщення, дозволить створити зі звичайного приміщення справжній твір мистецтва.

Світловий дизайн

При покупці будь-якого предмета меблів, декору на них потрібно подивитися при природньому й штучному світлі, яке буде застосовуватися в кімнаті, про це знають професійні дизайнери. Наприклад, якщо ви придбали блакитний килим і доповнили його елементами декору, при цьому використовуєте тепле висвітлення, те це все може перетворитися в одну суцільна пляма. Щоб не допускати таких помилок, слід звертатися до спеціальних колористичним таблицям. У них зазначене, як різні джерела світла впливають на кольоровість об'єктів. Так пастельний жовтий відтінок стає більш яскравим при теплому світлі, сіріє – при холодному.

Габарити й світло

Завдяки правильно підібраному висвітленню можна візуально скорегувати габарити приміщення. Щоб потовк візуально став вище й легше, потрібно направити на нього холодних потік світла. Це можна зробити за допомогою правильної люстри. Для візуального розширення стін прийнято використовувати однотонне підсвічування. У цьому випадку важливо, щоб стіни були ідеально рівні, без відколів і тріщин, а якщо ні, то ви підсвітите всі недоліки.

Крім зміни границь приміщення, світло допомагає при оформленні так називаються центральних мас. В Америці практично не використовують центральне висвітлення, віддаючи перевагу крапковому світлу. У цьому допомагають бра й інші види крапкових світильників, що дозволяє зосередити потік світла на конкретній зоні. У європейський країнах, навпаки, віддають перевагу центральному висвітленню.

Кольорове висвітлення

Набирає популярність кольорове висвітлення, яке має незаперечний вплив на людину, зокрема, на його психологічний стан. Доведене, що різні відтінки сприяють різним діям: навчанню/роботі/сну. Приклад впливу декількох квітів:

  • Синій – мудрість. Синій колір надає приміщенню якусь технічну атмосферу, що сприяє до розумової діяльності.
  • Червоний – дія. Найчастіше застосовується для оформлення дитячих кімнат, кухні. Червоне висвітлення робить людину активним, дає життєву енергію. Цей колір потрібно застосовувати обережно, адже в деяких людей він може спровокувати агресію.
  • Жовтий – радість. Асоціюється в людини із сонцем і гарним настроєм. Даний відтінок здатний підняти настрій у похмуру погоду.
Останні відгуки