• м. Київ, б-р. Кольцова, 14Л
    Режим роботи Пн-Пт: з 10:00 до 18:00
    Нед: з 11:00 до 17:00

Загальні ради по організації світла у вітальні

Вітальня кімната є універсальною в кожному будинку. Отут зустрічають гостей, проводять свята або просто відпочивають після робочого дня. Висвітлення у вітальні відіграє немаловажну роль. За допомогою його можна розділити кімнату на функціональні зони й навіть вплинути на настрій людини.

Що вирішує правильне висвітлення

Грамотна організація світла у вітальні створює правильну атмосферу. Висвітлення надає затишку, комфорту, позитивно впливає на самопочуття, настрій людини. Перебуваючи будинку у своїй вітальні він повинен відпочивати, почувати розслаблення.

Правильне висвітлення візуальне ділить кімнату на функціональні зони, направляє людину до входу/виходу. За допомогою світильників можна робити акценти на тих або інших предметах інтер'єру. Дизайн світла у вітальні – це інструмент, завдяки якому створюється неповторний стиль кімнати.

Як правильно висвітлювати вітальню

Головне правило організації світла у вітальні – багаторівневе підсвічування. Завдяки такому підходу кожна ділянка кімнати буде мати своє джерело світла. Найбільш удалим є комбінація таких видів висвітлення, як загальне, локальне й декоративне світло. Їх можна використовувати для різних цілей, у різний час доби. Також слід ураховувати колірну гаму інтер'єру, якщо переважають теплі кольори, то висвітлення повинне бути теплим, відповідно в холодному інтер'єрі необхідно використовувати прохолодні відтінки.

Застосування загального світла у вітальні

Говорячи про загальне світло найчастіше мається на увазі стельове висвітлення. Для нього можна використовувати сучасні люстри у вітальню. Розмір люстри безпосередньо залежить від габаритів кімнати. Форма, дизайн абажура підбирається під стиль інтер'єру. Традиційно люстра розташовується в центрі стелі. Якщо вітальня дуже більша, то можна встановити 2 і більш стельові люстри. Купити люстри у вітальню класика й інші моделі можна в інтернет-магазині salonlustr.com.ua.

Також часто в сучасних інтер'єрах використовуються трекінгові світильники. Особливістю є наявність поворотного механізму, за допомогою його можна направляти джерела світла в різні сторони. Завдяки трекінгові системам створюється рівномірне висвітлення всієї кімнати й розставляються акценти.

Ще для загального висвітлення застосовуються крапкові світильники. У них невеликі розміри, вони вбудовуються безпосередньо в стелю. Крапкові світильники мають спрямований світловий потік, завдяки чому можна підсвітити всі функціональні зони кімнати, при цьому створити загальне світло.

Місцеве висвітлення

Локальне висвітлення покликано підсвітити конкретні зони вітальні. Для цього використовуються певні джерела світла, наприклад, настільні лампи. Їх можна розміщати на столах, тумбах. У якості локального джерела світла також відмінно підійдуть світильники підлогові торшери. Часто вони є й декоративним елементом. Для локального висвітлення в інтер'єрі також використовують настінні бра. З рекомендовано вішати вдалині від предметів з відбиває поверхнею.

Декоративне висвітлення

Набирає популярність декоративне висвітлення в сучасних інтер'єрах. Виходячи з назви таке світло не функціональне, він покликаний прикрасить вітальню. Для декоративного висвітлення вітальні кімнати можна використовувати люстри й інші оригінальні світильники. Відмінним варіантів стане LED декоративне висвітлення за допомогою світлодіодної стрічки, особливо якщо у вашому інтер'єрі передбачені стельові карнизи. Таке підсвічування можна пустити по всьому периметру кімнати. Колір світіння стрічки буде продиктований стилістикою кімнати.

Підсвічування підлоги

Для висвітлення підлоги використовуються спеціальні світильники й світлодіодна стрічка. Підсвічування підлоги буває функціональної й декоративної. У першому випадку висвітлення підлоги необхідно, щоб без праці потрапити в ту або іншу частину кімнати, при цьому не включаючи загальне світло. Для цього існує підсвічування підлоги з датчиком руху, який спрацьовує в нічний час. Для декоративного висвітлення підлоги часто застосовується вищезгадана LED стрічка.

Де встановити вимикачі

До початку ремонтних робіт у вітальні необхідно ретельно продумати розташування всіх світильників у кімнаті. При плануванні також потрібно враховувати установку розеток і вимикачів. Оптимальна висота установки вимикачів 80-90 див, однак цей параметр коректується залежно від росту людей, який проживають у квартирі. Деякі вимикачі часто постачають диммерами, вони дозволяють регулювати яскравість висвітлення.

Якщо вітальня більша, то для контролювання роботи світильників можна поставити кілька вимикачів у різних кутах кімнати. Однак потрібно дотримуватися негласного правила й не розміщати більш 4 тумблерів в одному місці. Їхня кількість повинна бути раціональним, при цьому мінімальним.

Розмір вітальні й вибір висвітлення

Існує кілька рекомендацій на вибір висвітлення залежно від розміру вітальні:

  • Більша. Кімната великого розміру – предмет гордості, то робити на цьому акцент не обов'язково. Для висвітлення відмінно підійдуть крапкові світильники спрямованого світла.
  • Маленька. Щоб розширити простір, використовуйте для висвітлення в маленькій передпокої різні бра, трекінгові системи з відбитим або розсіяним світлом.
  • Вузька. У випадку вузької кімнати необхідно розміщати джерела на одному рівні.
  • Широка. Звузити приміщення можна, якщо розмістити світильники посередині стелі в одну рівну лінію.
  • Висока. Щоб зменшити висоту стелі, направляйте світловий потік униз, на стіни й робіть навпаки, якщо потрібно побільшати висоту.
  • Довга. Для того, щоб візуально розбити приміщення, використовуйте поперечні світильники.

Придбати різні види світильників у вітальню й інші кімнати у квартирі за доступною ціною можна в інтернет-магазині salonlustr.com.ua.

Останні відгуки